Site Overlay

Добър и Нискобюджетен 50mm Обектив (за Sony)

След преминаването си от Canon на Sony система, дълго време се чудех дали искам отново да имам 50mm 1.8f.. Нуждата ми не беше много голяма, защото бях вече супер щастлива с моя Sigma 30mm 1.4f и нищо друго не можеше да ме отдели от него (но за него в друга статия повече).

Както казват обаче: Nifty-Fifty, 50mm happiness, класика и още хиляда определения, с които не бих спорила. Реших, че е редно все пак да открия моя 50мм, но някак нямах желание да взема стандартния обектив на Sony, щеше да е прекалено скучно. След Sigma-та сякаш имах нужда от нов експеримент и предизвикателство. И ВОАЛА – Yongnuo YN 50mm f/1.8.

Сдобих се с него доста непринудено, в разгара на пандемия, идваща от Китай…а той миличкия пътува 20 дена… точно от там! Поръчах го от Aliexpress, тъй като сами може да се досетите, че в България Yongnuo са просто светкавици. Но очевидно създават и обективи и това звучеше интересно. Още повече, че беше на изключително ниската цена от около 140$ нов. Получих си го без проблем и без Covid-19 в пакета, за мое щастие (но преди да го разопаковам старателно напръсах на проветриво място целия пакет 🙂 за всеки случай!)

За Обектива от Първо Лице

Признавам си, че изгледах няколко видеа, които представяха обектива като технически характеристики с всичи негови силни и слаби страни. Няма да ви говоря, че това е най-добрият 50мм обектив, който може да си купите. НО мога да ви споделя личните си впечатления за него – положителни и отрицателни, в ход на снимането с него. В следващите редове ще прочетете силните и слаби страни, които аз открих в този обектив докато го използвах в много и различни ситуации – портретни снимки, стрийт фотография, нощни снимки (те не бяха толкова успешни). Ще ви споделя и снимки правени с него, за да може да придобиете представа за какво говоря всъщност.

Силни страни на Yongnuo YN 50mm f/1.8 за Sony

 • Изключително лек и нормално компактен за 50мм – 146гр.
 • Притежава хромиран метален пръстен за сигурно прилягане към корпуса на камерата.
 • USB порт на самият обектив за актуализиране на фърмуера на обектива – нямате нужда от докинг станции и каквото и да било друго – само един кабел. (На мен ми свърши чудесна работа, тъй като обектива дойде неъпдейтнат и се наложи сама да го ъпгрейдна)
 • Средно бърз автофокус, който в началото беше бавен и дори не фокусираше добре, но след ъпдейта на firmware се оправи и нещата потръгнаха доста добре със снимките.
 • Автофокусът е точен и дори при 1.8f рядко му се случва да изтърве.
 • Поради фактът , че притежава отворена бленда, обективът е чудесен за снимане при ниска осветеност.
 • Ползван на APS-C той е приблизително около 70мм обектив, което го прави перфектен за портретна фотография (не го подценявайте и за стрийт фотографията, по-надолу ще се убедите и в снимките ми).
 • Цветовете му, без никаква обработка сякаш имат един по Moody style, който адски много ми допадна. Не бих нарекла цветовете му мрачни, но бих казала, че са една идея по-драматични или на мен така си ми изглеждат.
 • Казах ли, че е супер удобен за разнасяне дори и в малка раничка (което не препоръчвам, за да не го повредите, както и фотоапарата си).
 • Нискобюджетен – ако не ви хареса в крайна сметка, няма да сте наринали много пари и да съжалявате…поне това за мен си беше мотиватор да го взема.

А сега преди да ви споделя и слабите му страни, ще ви покажа и малко, БЕЗ НИКАКВА обработка, снимки, които съм направила с Yongnuo YN 50mm.

Слаби страни на Yongnuo YN 50mm f/1.8 за Sony

 • Няма информация за него на български и дори не знам дали би навлязъл в българския пазар.
 • Може да се използва само на APS-C, тоест е съвместим с
 • Не притежава най-бързият автофокус, на който може би се надявате, но за цената си е супер.
 • Няма стабилизация, което за заснемане на видео би било проблем, освен ако не снимате с Sony a6500 и нагоре (те имат стабилизация в телата и не е необходима такава за обективите).
 • Остротата на фокуса не е топ винаги. бих казала че на около f2 – 2.8 той разкрива най-добрите си качества и не омекотява фокуса в изображението.
 • При снимане с висок контраст има изразени хроматични аберации в циан / магента, които лесно се поправят в Lightroom (не съм сигурна, че това трябва да е в слабите му страни, тъй като би се отнесло за доста други обективи).

С това, мисля, че слабостите, които откривам докато снимам с обектива се изчерпват, но едва ли са единствените. Вярвам, че е така и със силните му страни. Бих казала, че е един чудесен обектив за снимане в градска среда и при повече опитност много от слабостите му могат да се избегнат и минимизират.

Та така, с моя експеримент за Nifty-Fifty. Очаквайте скоро да споделя по няколко реда и за други мои обективи, с което се надявам да съм полезна на някой от вас!

До скоро и не спирайте да снимате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up