Site Overlay

5 Съвета за по-добри Портрети с 85мм

Снимането на портрети е излючително желано занимание сред фотографите, както и това да се обсъжда кои са най-добрите портретни обективи, защо, как, похвати… Като всяко едно нещо, колкото хора, толкова и мнения по въпроса, в статията няма да ви занимавам с препоръки с какво да снимате и колко по-добре е да правите това и онова. Тук ще ви споделя част от моя личен опит и работа в няколко съвета, които на мен ми вършат работа да създавам кадрите си. Ако са ви полезни и на вас, ще съм благодарна, че съм била в помощ 🙂

Вметка: Няма да задълбавам в тази част от темата, но исках да вметна, че преди да си купя Samyang 85mm 1.4f, доста дълго време снимах портрети с всичко налично в чантата ми. Това не е правило портретите по-лоши. Напротив! Ако нямате портретен обектив, това не бива да ви отказва да снимате такъв тип снимки – креативността се събужда точно тогава! Може би по темата ще напиша друга статия…та, да преминаваме на въпроса със съветите…

Затворете Блендата за Повече Детайли

Благодарение на телефото характеристиките на 85-милиметровия обектив, не е нужно да снимате с напълно отворена бленда (в моя сучай 1.4f), за да имате добро разделяне на обекта от фона и боке. Това означава, че можете да спрете обектива си до F2.8, F4 (може би дори F8, ако се чувствате авантюристично) и пак да имате това толкова желано боке. В същото време обаче ще имате възможността да уловите, дори повече, детайлите във вашите изображения, което да превърне кадрите ви във шедьовър.

Използвайте предния план, за да придадете слоеве на снимката

Използването на 85 мм за създаване на добре кадриран портрет не е най-предизвикателното нещо в света, но има неща, които можете да направите, за да изведете портретите си на следващото ниво. Добавянето на елементи от преден план към вашите портрети може да им даде усещане за дълбочина и да ги направи по-визуално привлекателни. Това може да ви помогне да превърнете обикновен портрет в такъв, който разказва история.

Не се притеснявайте да се приближите

Снимайки с 85мм вие вече сте близо. Достатъчно близо, за да искате да отстъпите няолко крачки назад и да кадрирате един типичен 50мм портрет. Сега обаче, имате възможността да създадете уникален и близък портрет, с който няма да нарушите личното пространство на модела. С 50мм или дори 35мм ще е необходимо да се приближите изключително много до обекта си, за да снимате детайл, а всички знаем как хората се притесняват, когато в лицето им буквално се “натика” обектив – сковават се и не се чувстват комфортно. С 85мм ще преодолеете това, така че експериментирайте!

Снимайте на нивото на очите

Бъдете на нивото на очите на човека, който снимате. В противен случай съм забелязала, че се получава малко странна перспектива, която не представя модела в най-добрата му светлина според мен. Приклекнете, ако е необходимо и снимайте. Експериментирайте с ъгъла, за да откриете точно какво ви допада и какъв е търсения краен ефект от вас.

Опитайте пейзажен режим

Това, че говорим за портрети, не трябва да ви ограничава да снимате само вертикално. Препоръчвам ви да опитате и пейзажна ориентация на вашите снимки. Да, пак може да създавате чудесни портрети кадрирани по този начин. Препоръката ми е, когато сте близо до обекта на снимки да избягвате ефекта “хвърчаща глава”. Какво имам предвид? Не изрязвайте от шията, включете в кадрирането на портрета и част от раменете. Изрежете част от горната част на главата/косата, отново всичко премерено и хармонично изглеждащо разбира се. Също така избягвайте други обекти, които попадат в кадъра ви, за да не разсейват от самия модел на снимката.

Като заключение

Не е трудно 85мм да се превърнат в любимият ви обектив за снимки. Портрети с него са винаги толкова приятни за окото, а и са истинско удоволствие за заснемане. Но само портрети ли могат да се снимат с 85мм? Следващият път ще ви представя една по-различна гледна точка за моят Samyang 85mm и как от портретен обектив го превърнах в обектив за всичко красиво. Очаквайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up