Site Overlay

Портретна Фотография в Чаша

Идеята се роди изненадващо и простичко, след като бях гледала достатъчно видеа и снимки на обична моя content creator- ка: KutovaKika. След идеите за екстравагантните портрети без лица, бях готова за ново предизвикателство, а снимането на нестандартен портрет с чаши беше достатъчно вдъхновяващо. Оказа се, че не беше и толкова лесно, колкото ми изглеждаше като краен кадър. Ако и вие сте се заинтригували от идеята, ви споделям няколко съвета, които бих искала да знам преди да започна да снимам…

Трикове и съвети за добри резултати

  • Използвайте статив, ако снимките ще са автопортрети;
  • Самоснимачка в случая няма да ви е полезна, тъй като настройването на вашата позиция спрямо чашите е много деликатно и най-малкото разместване може да ви развали кадъра. Използвайте другарче, което да знае какво правите, дистанционнен спусък (но пак подчертавам, че до последно трябва да сте прецизни в позирането си) или ако снимате с фото система на Sony като мен, използвайте Image Edge Mobile. Последния вариант е най-лесен за мен, а и за щастие ми беше и възможен.
  • Не прекалявайте с фона. Иначе казано, не е от голямо значение къде ще се снимате и какъв ще е фона, акцентът ще е друг, така че изберете нещо неутрално.
  • Осветление: Ако снимате със студийно осветление, можете да контролирате отблясъците в стъклените чаши. Все пак внимавайте с тях. Ако като мен, разчитате на естествена светлина (на терасата), то значи отблясъци ще има. Опитах и с CPL филтър, но разликата бе едва забележима, въпреки всичко, препоръчвам да пробвате и вие, особено ако ви се намира подобен филтър.
  • Чашите се превръщат в лупи, които пречупват образа зад тях, но за да намерите точката на фокусиране и като цяло точка, в която да се вижда и разпознава какво има отзад е нужно малко търпение и да пробвате. Както и по-рано ви споделих, най-малкото движение може да се отрази в крайния резултат. Опитайте да се намествате не само по-близо и по-далеч от самите чаши, но и нагоре и надолу спряно тях.
  • Напълнете чашите повече, за да имате повече площ през която да се пречупват образите.

Като заключение

Забавлявайте се и не се ядосвайте, че не става от първия път. На мен лично ми отне около 2 дена да избистря концепцията “къде бъркам” и да създам снимки, които ми харесват. Говорейки вече за снимки, долу може да разгледате и кадрите, които създадох.

Тук ще видите и видео с процеса на снимане и обработка на една от снимките.

Приятно гледане и се надявам да съм ви вдъхновила да се предизвикате и да снимате нещо различно и вие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up