Site Overlay

Пътуване до Париж (част 2)

Както обещах, ви споделям и втората част от пътуването до Париж. Още забележителности, идеи, снимки и разбира се малко препоръки, които си позволих да събера в заключение. Желая ви приятно, усминхнато и ползотворно четене!

“Парижката Света Богородица” – Катедралата Нотр Дам

Точно тази година трагедията с изгарянето на покрива на катедралата привлече още повече вниманието ми към изключителната величествена готическа сграда. Макар да знаех, че няма шанс тя да бъде разгледана по някакъв начин, исках да я зърна поне отвън. Та следващата ни спирка беше Нотр Дам.

Могъща, зловеща, огромна … заобиколена от предпазни стени, не можахме да се доберем в близост до нея, но за сметка на това разхода по река Сена ни даде красиви перспективи поне на фасадата ѝ. Дано успеят с възстановяването ѝ в кратки срокове, защото тази сграда си заслужава да бъде видяна! Още нещо, което си обещах да посетя на следващо ходене 🙂

Люксембургската градина и Латинския квартал

Следващата ни цел, към която се отправихме беше Люксембургската градина – комплекс от дворец и парк – един от символите на града. Не толкова известна за посещение, но пък ни се стори близко и приятно място за разходка. Оказахме се прави – пълна  с прекрасни цветя, хора, хем суматоха, хем спокойствие и едно атрактивно изкуствено езерце-фонтан, което беше атракцион за най-малките посетители на градината.

 Изкуственото езерце-фонтан в  Люксембургската градина
Изкуственото езерце-фонтан в Люксембургската градина

Очевидно има непрестанни въздушните течения около това езерце и деца (и не само те, разбира се) си наемат малки платноходки, които могат да пуснат в него и с помощта на дървена пръчка, ги отблъскват от краят на езерото, да се състезават с другите пуснати такива. Този атракцион предопределя много тичащи и щастливи деца около езерцето, пазени от родителите си да не цопнат във водоизточника. Лодките съответно носят знамената на различни държави – една малка интернационална регата!

Освен езерцето-фонтан, градините сами по себе си са прекрасни, цветни и пълни с живот. Има къде да поседнете и да се насладите на атмосферата. Заслужава си, а и не се очудвайте, ако попаднете на сватба там – предпочитано място за фотосесии на младоженци е, поради прекрасния пейзаж.

Ако ви остане време и не ви болят краката, може да се разходите из Латинският квартал – бохемският чар на Париж. Прекрасна архитектура, китни улици, интересни книжарници и величествени сгради из зад всеки ъгъл. Не пропускайте да посетите Пантеона.

Едно от нещата, които изрично избегнахме като атракция, в близост до Латинския квартал бяха Парижките катакомби. Прецених, че не са нещо, което бих желала да разгледам и да се потопя в атмосферата. Но ако някой от вас изпитва това желание, може да закупи билети от тук и да си “причини” това мрачно изживяване.

Базиликата Сакре кьор и Монмартр

 Базиликата Сакре кьор,  на хълма Монмартър
Базиликата Сакре кьор, на хълма Монмартър

След посещението на Латинският квартал, нямаше как да не се изкушим да видим и още едно емблематично място за Париж… отново с превъзходна гледка – хълма Монмартър, висок около 130 m. На неговият връх се намира Базиликата Сакре кьор, наричана още неслучайно Бялата църква. От камбанарията ѝ, висока 80 метра, бие една от най-големите камбани в света, тежаща 19 тона.  Храмът е сред най-посещаваните от туристи сгради в Париж. Най-красивата част от него са градината за медитация и фонтанът. Там е пълно с хора, а гледката на Париж от хълма е неповторима.

Базиликата Сакре кьор
Базиликата Сакре кьор

От площадката пред базиликата се открива впечатляваща панорама към целия град. 

Панорамата на Париж, която се разкрива от площадката на базиликата
Панорамата на Париж, която се разкрива от площадката на базиликата

Задачка – закачка: Намерете сред приказната панорама на Париж така забележимата от далеко Айфелова кула 🙂 Не, не е лесно, нито ще я видите веднага… интересно нали? 

Интересен факт е, че базиликата се намира в най-непокорния квартал. Тя е като въплъщение на консервативния морал и християнската добродетел. За сметка на това Монмартр е кварталът, олицетворяващ нощния живот в Париж – с най-много стриптийз барове, секс шопове, кабарета и нощни заведения. Интересно място, което да разгледате, но е препоръчително да не сте с деца, за да не ви се налага да отговаряте на неудобни въпроси… Съвсем наблизо се намира знаменитото казино Мулен Руж (в превод Червената мелница), пред чийто вход всъщност е останала последната вятърна мелница в квартала. 

Входът на Мулен Руж, Париж
Мулен Руж, Париж

Заключение и няколко препоръки

Там пред емблематичното кабаре, без да си купим билети за следващото шоу, приключи нашата разходка в Париж. Два дена и половина изпълнени с живописни гледки, разкошни градини, емблематични места и спокойствие. Нещо, което мога да препоръчам и да посъветвам да се възползвате е:

  • Използвайте градското метро за придвижване. Разстоянията в Париж между различните забележителности не са малки, метрото е изключително удобно и лесно за ориентиране и без знанието на френски език. Може да не сте очаровани от всички станции на метрото, но за сметка на това ще позлвате точен и бърз транспорт до всяка точка на Париж. 
  • Пазете личните си вещи на всяко обществено място, тълпите са пълни със съмнителни лица
  • Не се поддавайте на уличните продавачи на сувенири, които са навсякъде, още по-малко на хората, които ще ви карат да залагате на “под коя чашка е топчето” – трик стар колкото света и също толкова измамен. Ако се спрете да наблюдавате някоя такава игра, отново – дръжте плътно до себе си личните си вещи, поради наличието на хора, които не играят играта, а се оглеждат кой се е захласнал по нея и не внимава за ценностите си.

Париж ме очарова, усмихна, разбули скептицизма ми и ме накара да се влюбя в него… толкова банално, но явно има защо. Ако имате възможността да го посетите, не се колебайте, дори да го направите само и само да затвърдите, че не сте романтик – пътувайте до Париж!

Ако решите да разгледате и други прекрасни дестинации, за които съм разказала, може да посетите секция “Пътувания“.

Обикаляйте и бъдете щастливи!

Scroll Up