Site Overlay

Пътуване до Париж (част 1)

Най-романтичният град … не знам защо така банално е определен. Изтъркана фраза и причина да съм много предубедена към пътуване до Париж, но въпреки всичко реших, че е град, който бих искала да разгледам. Банална дестинация, на която не залагах много надежди, че ще ме впечатли по този начин, който всеки описва. Мисля, че сбърках в преценката си и очакванията ми бяха сринати. Разкошен град, с много магнетизъм и разнообразни лица. Париж се оказа не просто романтично местенце, установих че и е град, който впечатлява с архитектура, оставя те без дъх и крака от обикаляне 🙂

Създайте План

Пътуването ни до Париж нямаше да е за дълго, за това се наложи добро разпределение на забележителностите, които искахме да видим, както по дни, така и по локации. Париж не е никак малък град и разстоянията там не са както в Рим и Милано между забележителностите. Наложи се създаването на програма, която беше съобразена и с работното време на местата, които решихме да видим, както и с малки други трикове и идеи, за които ще ви разкажа след малко. 

В рамките на 3 дена искахме да разгледаме Версай, Айфеловата кула, да се разходим край Сена, да видим това, което е останало от Нотр Дам и как върви ремонта, и още … Триумфалната арка, Шанз-Елизе, Лувъра, Монмартър, Люксембургските градини… Както сами разбирате, твърде амбициозна програма за реалните 2 дни и половина, които щяхме да прекараме в Париж. НО! Успяхме 🙂 Как? Зависи какво очаквате да видите и какъв тип пътешественик сте. Съпругът ми и аз не държим да обикаляме музеи, да се редим на опашки и да съзерцаваме произведения на изкуството с часове. По скоро сме от пътешествениците, които се наслаждават на самия град и атмосферата му, улиците и архитектурата, така че това беше и нашата тайна за успеха да разгледаме всичко, което запланувахме. 

Версай

Имайте предвид, че дворецът и градините не са в Париж, а са на 40-50 минути от центъра на града с подходящ транспорт. Намират се във Версай, предградие на Париж. Полетът от Варна с Wizz Air е рано сутринта, но имайте предвид, че докато се придвижите от летището в Бове до самият Париж (с летищен автобус, за който може да закупите предварително билети от ТУК) и настаните, се изгубва половин ден. Този факт, плюс, че паркът и градините са отворени всеки ден и достъпът до тях е безплатен, освен в дните на шоуто с фонтаните (а това не беше такъв ден), ни предначерта още след настаняването ни да се метнем на транспорт и да отидем за половин ден до Версайските градини. 

Прекрасно място, което в топъл ден като този, в който отидохме, се разкриват чудесни алеи, поляни, езера, лабиринти от жив плет и всякакви растителни красоти. Създаден от Кралят Слънце Луи XIV, паркът е разположен върху 101 хектара, забележителен и с множеството си фонтани и скулптурните творби.

За да обиколите Градините на Версай няма да ви коства нищо, освен уморени крака и часове разходки, но си заслужават. Има опция да си наемете количка, тип голф, с която да можете да обикаляте дългите алеи и да не се преуморявате, ако ходенето пеш не е ваша страст. Ако сте решили да посетите и Дворецът Версай, ще е хубаво предварително да сте си купили билети от ТУК, които са обвързани с час на влизане и ще трябва да го съобразите с посещението си като цяло. Ние решихме този ден да го запълним с градините в движение и съответно не посетихме Версайкият дворец. 

Градиние във Версай - чудесно място за отдих
Градините на Версай – чудесно място за отдих

Обиколката там запълни целият ни следобед и решихме да се приберем навреме, доволно изморени, но и да презаредим за новият ден, пълен с места, които искахме да разгледаме. 

НО!

НО! Залезът тепърва предстоеше, ние сме в Париж… как да не отидем да се насладим на Айфеловата кула точно по залез, а и дори да изчакаме пускането на светлините ѝ?!

Разбира се, направихме го – от Версай пътувахме директно към Айфеловата кула с надеждата да хванем перфектният момент. И за късмет успяхме да ѝ се любуваме по време на залез, а точно в 21:00ч. местно време, запалиха и светлините ѝ – приказна гледка, която би развълнувала и най не-романтичната натура. Заслужава си да “изчислите” пътуването си из Париж и по това време на денонощието да се озовете около Айфеловата кула.

Айфеловата кула, Париж, снимана  по здрач, ValStyle
Айфеловата Кула в Париж

Айфеловата кула

Вече споменах, че няма как да сте в Париж и тя да не ви изкуши и привлече, за да я видите. По всяко време на денонощието Айфеловата кула пръска своя чар и могъщество като една уникална конструкция. Височината ѝ е 324 m, един от най-популярните символи на Париж и Франция като цяло. Построена е от Густав Айфел като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г. Тя е и най-посещаваният архитектурен паметник в света.

Какво е добре да знаем за билетите

Кулата има три нива, които са достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор, който тръгва от второто ниво. На долните две нива са разположени и ресторанти. Достъпът до Айфеловата кула е силно регулиран, заради огромния поток от туристи и за да успеете да видите и трите нива е хубаво да си закупите предварително билети от ТУК. Като препоръчвам това да стане поне 2 седмици преди да посетите кулата – билетите за последното ниво са ограничени и  свършват много бързо. Отново е хубаво да имате предвид, че влизането става на определени часове и с предварително купен билет пестите време. 

Важно уточнение: Ако все пак не сте си закупили билет онлайн е хубаво да знаете, че билети на място се закупуват индивидуално, тоест не може да купите билет за себе си и отделно да вземете и за приятел. Този приятел лично трябва да си купи билета 🙂

Не успях да закупя билети за най-горното ниво на Айфеловата кула, тъй като за денят, в който искахме да я посетим не бяха останали вече места. Съжалявам за което, но съм си го обещала за следващия път. Така че, помислете за билетите от рано! Въпреки всичко, успяхме да се качим на Айфеловата кула още около 10:00ч. И тя отново се разкри – прекрасна, огромна и обаятелна. Не пропускайте да пиете кафе с изглед към нея в късна сутрин, а като се качите на второто ниво си вземете макаруни, вкусни пресни и … френски!

Френски макаруни подредени във формата на Айфеловата кула
Френски макаруни

Разходка край Сена

Приказно място, което си заслужава разходката и спокойствието. Може да се повозите и на туристическо корабче, има купища, които предлагат различни разходки по Сена. Ние решихме да походим пеша и да разгледаме и няколко от мостовете, които ни бяха по път. 

По път… за Лувъра 

Стъклената пирамида пред Лувъра, Париж
Стъклената пирамида пред Лувъра, Париж

Не бяхме планували да влизаме вътре, а само да разгледаме наоколо, тъй като информацията, която имах беше, че 1 ден няма да ни стигне за да обиколим най-големият национален музей на Франция. Насладихме му се отвън, поседнахме край фонтаните и разбира се стъклената пирамида пред самия музей. Разгледахме културният център, който се намира в близост до Арката пред Лувъра и е интересно вкопан под земята. Там се сблъскахме с обърнатата пирамида, която се оказа също толкова атрактивна за посетителите, колкото и горната. 

Градината Тюлери е прекрасна, мястото където хапнахме сандвичи, заобиколени от приказни цветя, спокойствие и хора, изтегнали се на столчета и шезлонги, също наслаждаващи се на приказното слънце. 

Та ако не сте върл почитател на картини и скулптури, каквито не сме и ние, може да се възползвате от друг тип “обиколка около Лувъра” и да усетите френската атмосфера.

Шанз-Елизе и Триумфалната арка

Шанз-Елизе, Париж

Нямаше как да пропуснем тези две емблематични за Париж туристически дестинации. Ако погледнете от края на градините пред Лувъра право напред…. Да точно така, през цялото протежение на Шанз-Елизе, ще съзрете Триумфалната арка. Не се подлъгвайте, булевардът далеч не е толкова кратък като маршрут, просто улиците в Париж са измамно прави и дълги – виждаш крайната цел, но краката усещат, че все още не си близо. Около 3км и час по-късно, заради спиранките по известния булевард и разглеждането на витрини и сгради, успяхме да прекосим Шанз-Елизе. 

Между другото, интересно нещо, на което се натъкнахме беше изложба на различни дизайнери, по повод 80 годишнината от създаването на комикса за Батман, което ни откъсна малко от Паржиката атмосфера и ни пренесе в любими филмови моменти.

Триумф на мащаба!

Триумфалната Арка в центъра на площад „Шарл дьо Гол“
Триумфалната Арка в центъра на площад „Шарл дьо Гол“

Стигайки до Триумфалната арка, установихме, че около нея кръговто движение, което се образува е главозамайващо и пресичането да стигнем под нея беше задача с повишена трудност. Първо правило – не следвайте тълпата – тя минава от където ѝ видят очите… някои туристи са доста самоубийствено настроение заради перфектната снимка! Второ правило – гледайте за пешеходни пътеки и просто използвайте един от двата подлеза. 

Безопасното придвижване до арката ни разкри също прекрасни гледки, но и ни даде да разберем колко огромна и величествена е тя. Не бях подготвена за толкова близък кадър с толкова огромно архитектурно съоръжение. Това не ни попречи да ѝ се насладим с очи и да постоим под нея. Случихме тържествено връчване на награди точно под арката, което задържа вниманието ни.

За посетителите, които имат мерак да спомена, че може да се качите на върха на арката. Има асансьор, който води посетителите почти до върха, до малко таванско помещение, което представлява музей, а от него до панорамната тераса ви делят около 50 стъпала.

Уверете се, че сте си закупили билети навреме от ТУК, тъй като и там потокът от туристи никак не е малък, а и качването както сами вече се досещате става на контролирани групи в определени часове.

Заключение?

Не, обиколката не е приключила, но реших да я разделя в две части, за да не се преуморите от дългите разходки из френската столица 🙂 Очаквайте съвсем скоро и втора част от пътешествието, къдещо ще има още включени забележителности, които да не пропуснете, както и няколко полезни съвета в заключение.

До скоро! 🙂

Scroll Up