Site Overlay

Пътуване до Брайтън, Англия

Не съм сигурна, че Брайтън е желана дестинация за екскурзия, но ми се случи така да го посетя и съм щастлива, че имах тази възможност. Варна, но в Англия…или поне така бих го оприличила аз.

Времето там е досущ като любимата ми Варна – влажно, ветровито и доста студено пролетта. Пътувах до там през Април и противно на очакваното, че дъждовете са във вихъра си, дъжд през няколкото дни докато се разхождах не ме валя, напротив – слънце, слънце и пак слънце. Това направи обиколката прекрасна!

Пътят до Брайтън не е много пряк, нито лек, особено ако летите от Варна – трябва да кацнете в Лутън, да пътувате до Лондон и от там – към Брайтън. След 1 самолет, летищен автобус и влак, все пак стигнах. Причината за визитата всъщност беше една чудесна конференция, която посещавах с колеги. Все пак решихме, че така и така сме там – нека да се разходим. 

Какво може да разгледате докато сте в Брайтън?

Royal Pavilion и Brighton Museum & Art Gallery

Сградата на Royal Pavilion
Сградата на Royal Pavilion

Посетете Кралският Павилион (Royal Pavilion), известен още като “Палатът на Брайтън”, бивша кралска резиденция. В началото на 1787 г. той е построен на три етапа като място за почивка в близост до морския бряг за Джордж, тогавашният принц на Уелс.

Дворецът е поразителен, намиращ се в средата на Брайтън, а индо-ислямският му екстериор е уникален. Определено неочаквана гледка за центъра на англисйки град, сградата впечатлява и предизвиква интерес. 

След много перипетии и промени във функционирането на резиденцията, покупката ѝ от кралица Виктория, го превръща в атракцията и известна туристическа дестинация. Кралският Павилион е променен от частна резиденция в обществена атракция и днес вече около 400 000 души го посещават годишно. Снимането вътре като цяло е забранено със светкавици, но и тълпата, която върви по определените коридори не позволява много време за снимки така или иначе. 

Определено най-впечатляваща от всички зали, стаи и кухни, които обиколихме, беше Гранд Салонът или още балната зала на двореца. Там изключително строго пазеха да не се снима, поради наличието на изложбата на уникалните шапки на Стивън Джоунс

Билетите за посещение на двореца са £15.00. Но има различни комбинации и видове билети, които може да разгледате тук. Тъй като бързахме и не бяхме закупили билети и за музеят на Брайтън, решихме да му се полюбуваме отвън – също толкова красива сграда.

Сградата на Brighton Museum & Art Gallery, ValStyle photography
Brighton Museum & Art Gallery

Градините на двореца са също прекрасно място за разходка, което е изпълнено с разнообразни цветя, дървета и храсти – заслужава си да ѝ отделите малко време.

Пристанището в Брайтън (Brighton Palace Pier)

Пристанището в Брайтън (Brighton Palace Pier), ValStyle Photography
Brighton Palace Pier

Безспорно топ атракцията на Брайтън е неговият кей – Brighton Palace Pier.

Разположен е в центъра на града срещу Old Steine. Отворен през 1899 г., това е третият пристан, който е построен в Брайтън и сега е единственият, който все още работи.

Пристанището на двореца е конструирано като заместител на това, което се е срутило през 1896 г. по време на строителството.

Разрушеният кей в Брайтън , ValStyle Photography
Разрушеният кей

Кеят е дълъг 525 м и съдържа 137 км дъски. Поради дължината си, пребоядисването отнема три месеца всяка година, но за сметка на това го поддържа толкова красив. Случвайки прекрасни слънчеви дни, когато го посетихме, там с изненада видяхме много хора, обтегнали се под Априлското слънце на столчета и шезлонги, които четяха книги, спяха или просто се наслаждаваха на гледката. Чудесен начин да избягаш от седмичния стрес!

През нощта пристанището е осветено от 67 000 крушки, а да не забравяме и това, че той самият представлява увеселителен парк, с различни панаирни площадки и влакчета, както и едно-две заведения, където може да си вземете питие с пържени картофки и риба.

Brighton Palace Pier, входът за аркадните игри, ValStyle Photography
Центраен вход на Brighton Palace Pier

Деца и възрастни могат да намерят разнообразие и забава там. Включително има и всякакъв тип машинки за залагания и аркадни игри.(Забранено е да се снима вътре при тях) Това, което ме изкуши бяха масите за въздушен хокей – наистина успях да загубя доста време в тази игра.

British Airways i360

British Airways i360 наблюдателна площадка в Брайтън, топ атракция, Valstyle photography
British Airways i360, Brighton

Друга атракция, която няма как да остане незабелязана в Брайтън е 162 метровата наблюдателна кула на брега на морето – British Airways i360. Проектирана, построена и популяризирана от екипа, отговарящ и за London Eye.

От напълно затворената стъклена платформа посетителите могат да се насладят на 360-градусови гледки към Брайтън, Южен Даун и Ламанша. Конструкцията представлява възходяща и низходяща кръгова платформа за наблюдение с капацитет  200 души. Билети може да си закупите на място, но е много удобно да ги вземете предварително онлайн, като това ви спестява 10% от цената на билета. Разбира се има и различни варианти на самите билети, които може да разгледате в официалния сайт и да изберете най-подходящия за вас. Имайте предвид също, че билетите поради ограничения капацитет хора, които могат да се качат на платформата, се продават за определени часове. 

Конструкцията като цяло включва и сграда на брега на морето, която позволява достъп до кулата (където закупувате своите билети) и разполага с бирария, кафене и магазин за подаръци. 

Плажът Palace Pier Beach

Най-известният каменист плаж Palace Pier Beach в Брайтън, valstyle photography
Плажът Palace Pier

Споменавайки брега на морето, няма как да пропуснем и самият плаж – Palace Pier Beach, който е и най-известният в Брайтън. Там звукът на морето не е както във Варна, а доста по-дълбок и силен, защото е пясъчно-каменист плаж. Малките камъчета създават този особен шепот на брега. Не пропускайте да се насладите на тази очарователна симфония, както и да отморите поглед в хоризонта на морето. Почитателите на морския бряг като мен ще го оценят! Предвидете си шапка и шал (ако сте там не в летния сезон) за това изживяване, тъй като е доста ветровито.

Улиците на Брайтън

Говорейки за шляене, няма как да пропусна да спомена, че улиците на Брайтън са доста разнообразни – има очарователни павирани такива, както и широки булеваради, пълни със забързани коли и нервни шофьори, като навсякъде :). Нещото, което ми направи лошо впечатление и сви сърцето ми е, че улиците бяха изпълнени и с бездомници, които живееха в палатки, пиеха кафе от Starbucks и сякаш не страдаха толкова от това, че са там в това положение. Поинтересувах се по този въпрос и да, наистина се оказа че Брайтън се бори с този доста наболял за него проблем като търси решения за тези нуждаещи се хора от всякаква раса, пол и възраст. 

Та като цяло, ако успеете да се абстрахирате от този проблем, може би ще се насладите и на онези павирани улички с кокетни английски заведения, пъбове и ресторантчета из центъра на града. Заслужава си!

Заключение

Макар и неочаквана дестинация за пътуване, Брайтън ме изненада с хубаво време и прекрасни забележителности. Радвам се, че го посетих и ако имате тази възможност и вие, ви съветвам да се възползвате!

За други посетени дестинации, може да надникнете в Пътувания и да разгледате! А може би вече стягате куфарите? На къде?

Scroll Up