Site Overlay

Как да снимаме усещането за движение

Снимката е кадър, момент, с нея може би смятате, че не може да се придаде усещане за движение. Ами, ще ви изненадам 🙂 Една снимка може да е “на скорост”, дори може да е на много висока такава. Интересен похват на снимане – “panning”, ни дава възможността да придадем на обекта, който снимаме, движение. Най-често чрез този похват се снимат коли, логично, нали? Само че, оглеждайки се наоколо може лесно да откриете приложение и в много други ситуации, в които ще може да използвате артистично panning-a и да създадете уникални и неповторими кадри. Събудих ли любопитството ви? Значи с кеф ще допрочетете стъпките на овладяване на техниката. 

📸Оборудване

Камера, която има последоватено (Continues shooting) заснемане, за да може да хванете колкото се може повече снимки в краткото време, с което разполагате доато обектът преминава покрай вас. 

Не съм убедена, че с телефон ще успеете да заснемете исканите кадри, НО не съм опитвала. Ето защо  не отричам, че ще се получи. Всъщност, това звучи като едно ново предизвикателство.

Някой би ви посъветвал да използвате и статив, ососбено ако снимате и при ниска осветеност вечер. Аз лично снимам на ръка и за сега това не ми е създало дискомфорт. Опитайте и двата варианта, сами ще разберете кой ви е по-удобен на вас.

☝️Вметка: Стативът ви осигурява движение само в посока по хоризонталата, а на ръка има шанс да ”заснемете” и трептения на ръката си, тъй като снимате на по-ниска скорост на затвора.

📸Настройки на фотоапарата

Има много пепоръки относно как да снимате по-лесно така наречения “panning”, аз ще ви споделя при мен точно какво проработи за успешните кадри.

При вечерни снимки:

 • Бленда – от f2.8 до f4
 • ISO 400
 • Скорост на затвора – основно изпозлвах 1/20
 • Continuous shooting mode – на най-високата степен, за да може да увеличите шансовете за перфектния кадър максимално.

При снимки през деня:

 • Бленда – f8-9
 • ISO 100
 • Скорост на затвора – около 1/30
 • При възможност може да използвате ND филтър, за да улесните затъмняването на кадъра и да успеете да намалите скоростта на затвора до толкова ниска, без да преекспонирате снимката. В случая, аз използвах CPL филтър на HOYA.
 • Continuous shooting mode отново

☝️Вметка: Снимайте в RAW, тъй като ще ви покажа как да обработите снимките си и от тази вляво, да се получи тази вдясно.

Преди
Преди

След като настроите камерата си ви остава единствено да снимате. 

📢Съвети при заснемането

 • Опитайте да следвате скоростта на колата и да движите камерата успоредно с нея докато снимате (със или без статив, това е начинът да заснемете нужното);
 • Застанете и насочете камерата перпендикулярно на пътя на заснемания обект, така траекторията му е предвидима и ще може лесно да проследите пътят му в няколко секунди, докато снимате;
 • Не се отказвайте, хубавите снимки от този вид, отнемат време и много кадри, и практика;
 • Какъв обектив да позлвате? – аз лично съм използвала всякакви с горните настройки. Изводът ми е, че зависи как ще кадрирате, а не с какъв обектив снимате. Ако сте с 50мм твърд обектив – просто разчитайте на краката си за прекадриране. Ако сте с китовия обектив – използвайте зуум(все пак не препоръчвам да снимате в краищата на китовия обектив).

🪄Обработка на кадрите

Използвам две програми за обработка на кадрите – Lightroom и Photoshop. Вече сте се стреснали, че не ги владеете? Спокойно, всичко за обработката е изключително лесно и бързо. Опитала съм се да ви го представя накратко в следващото видео. Приятно гледане!

Споделям ви и галерия с няколко подбрани мои кадъра – нощни и дневни:

Дано да съм вдъхновила някой с тези снимки. Ако сте решили да изпробвате “panning”, ще се радвам да споделите своите кадри с мен, като ме тагнете в Instagram, Facebook или ми изпратите на лично съобщение. 

Очаквайте още интересни фотопроекти, следете за тях тук и в социалните ми профили, а ако вие самите имате предложения за някакви интересни такива, не се колебайте да се свържете с мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up