Site Overlay

5 съвета за по-добри снимки на залез

Онзи златен час, момент, наречете го както искате…магичното време за снимки… и не само. Тогава, когато небето рисува, палитрата е неповторима, а всеки миг е обагрен в различно. Тогава! Любим момент за мен, а и за много други почитатели на залезите и фотографията. Дори да не се занимавате със снимане, пак сте се изкушавали да запечатате пурпурното небе, признайте си. Ето защо, днес ще ви разкрия моите 5 лесни стъпки за по-добри снимки на залез. 

Изберете си перфектното място

Информирайте се първо за часът, когато слънцето залязва и ако сте решили да го хванете над хоризонта внимавайте с времето, да не го изтървете. Изследвайте мястото, което сте избрали – как светлината се разпростира там, ккакъв ъгъл на заснемане би бил перфектният за вас. Изберете си  интересни обекти, които да поставите на предния план на вашата снимка, за да направи още по-впечатляващ кадъра си. Сложете залязващото слънце като бекграунд и създайте пейзаж.

Вметка: Този съвет, колкото може да го спазвате, толкова може и да го пропуснете, защото от личен опит мога да потвърдя, че планираните ми снимки на залези се броят на пръсти, докато спонтанните са безброй. Това, че не сте планирали, не ви лишава от перфектният кадър. Просто планирането може да ви гарантира повече снимки и време за експерименти. ( дълга експозиция, прекадриране и т.н.)

Баланс на бялото

Настройте баланса на бялото (WB) да е “Сянка” (Shade), за да получите максимално онези златни нюанси, които правят това време от деня толкова специално. Простичко, нали? 

Недоекспонирайте снимките си

Или иначе казано. снимайте една идея по-тъмна снимка ( поне 1 стъпка надолу от перфектната експонация). Защо? Имате възможност като обработвате след ова кадъра да изсветлите тъмните участъци на снимката, но ако имате преекспонирани/осветени такива, няма да можете да върнете детайлите и цветовете. Това ще ви предпази от “изгаряне” на кадъра. 

Останете по-дълго

Щом слънцето се скрие, останете поне още 20 минути. Ще видите прекрасни багри в небето, които са достойни по красота и на самия залез. Но бъдете нащрек, тъй като точно в това кратко време светлината и цветовете се менят с всяка секунда и може да изтървете “магията”.

Използвайте ND филтър

Тези от вас, които са се захванали с фотографията под ръка, може би ползват или обмислят да използват филтри. Препоръчвам да включите в някои от своите залези ND филтър и да експериментирате. С него ще успеете да блокирате яркостта на светлината и ще дадете време на камерата ви да заснеме прекрасния пейзаж, който сте кадрирали. Да, точно така – използвайте дълга експозиция за вашия залез, за да създадете шедьовър. Ако се колебаете, колко сте запознати със снимането на дълга експозиция, мога да ви насоча към статията ми “Как да снимаме дълга експозиция?”

Вметка: За тези от вас, които имат бряг, я море, я река, това е чудесен вариант за пейзаж с подобен филтър.

Бонус: Скучен залез?!

До сега ви обяснявах колко невероятно красиви са залезите… какво означава скучен залез?! Аз лично, намирам залезите на безоблачно небе за скучновати. Не ме съдете, за което. НО, ако и вие мислите като мен и сте си планирали снимки на залез, а пусто цял ден грам облак в небето не е изникнал… Имам идея за вас – силуети. 

Включете в кадрирането си обект/човек, който да стои пред залязващото слънце. Може да е пред него – да го държи в длан, да играе футбол с него, да жонглира, може да е встрани от него, експериментирайте. Важното в случая е да кадрирате интересно. 

Планирате, подреждате, настройвате, снимате, но…. сте изтървали перфектния кадър според вас. Не се ядосвайте, и утре слънцето ще залезе и ще имате шанс да го хванете. Може би с още по-добра идея от днес! А може и случайно да ви завари ей така, без план. Наслаждавайте се и снимайте, носете си фотоапарата – не в раницата, не в чантата, а на врата, включен! Защото прекрасен кадър може да дебне от всякъде.

Приятно щракане 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up