Site Overlay

Как да използваме Lightroom Mobile Preset ?

Може би често ви се случва да попадате на някой, който предлага Lightroom Preset-и, било то безплатно или срещу заплащане. Чудите се как бихте могли да се възползвате от тях, дали биха ви били полезни, какво представляват и защо другите ги използват. В статията ще се опитам да ви обясня всичко около самите Lightroom Presets и така сами да прецените дали бихте ги използвали, дали бихте ги закупували и как да извлечете максималното от тях.

Какво е Preset?

Самата дума от английски подсказва – това са предварителни настройки (например експозиция, цветове, яркост, констраст и т.н.), които някой прави и ги прилага към група от снимки само с един клик. Тоест, да ги наречем филтри, които могат да преобразят снимките ви лесно и бързо, използвайки Lightroom Mobile App (НЕ е необходимо версията на приложението да е платена, за да имате възможност да изпозлвате presets). 

Защо да използвам Preset?

За да спестите време в обработката на снимки. С такъв вид настройки – “Preset”, вие може да преобразите Instagram feed-a си, като го направите изцяло в един стил. Използвайки Preset, който сте харесали и прилагате към снимките си, профилът ви придобива издържан стил, характер и в повечето случаи това го постигате с минимални усилия.. Чудесно, нали? Забелязвали сте как доста известни инфлуенсъри, и изобщо хора в социалните мрежи, публикуват снимки, които хармонично си пасват една с друга – просто използват еднотипна обработка на снимките си, което се постига лесно и бързо с Preset.

Как да използвам Preset?

СТЪПКА 1: РАЗАРХИВИРАЙТЕ ФАЙЛОВЕТЕ

Ако трябва да направите тази стъпка на iPhone или iPad, просто натиснете компресирания файл и той ще се разархивира. Ако трябва да направите това на телефон с Android, ще трябва да изтеглите приложението Files by Google или WinZip на телефона си.

СТЪПКА 2: ЗАПАЗЕТЕ PRESET-A

Ако сте разархивирали предварително файловете на компютъра си, ще трябва да ги запазите във вашата опция за съхранение в облак, за да имате достъп до тях на мобилния си телефон.

Ако сте разархивирали на телефона си, можете да пропуснете тази стъпка. Уверете се, че знаете къде се намират разархивираните файлове на вашия телефон или устройство.

СТЪПКА 3: ОТВОРЕТЕ ПРИЛОЖЕНИЕТО LIGHTROOM MOBILE

СТЪПКА 4: ДОБАВЕТЕ DNG / PRESET ФАЙЛОВЕТЕ

Изберете опцията Добавяне на снимки.

На следващия екран изберете мястото, от което ще изтегляте вашите DNG / Presets. Ако сте ги запазили в телефона си, изберете „Камера“. Ако сте ги запазили в опция за съхранение в облак, изберете „От файлове“.

СТЪПКА 5: СЪЗДАЙТЕ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА LIGHTROOM ОТ DNG ФАЙЛОВЕ

Щракнете върху един от новоимпортираните файлове, след това върху трите точки в кръг в горния десен ъгъл на екрана. Оттам изберете „Create Preset“ от менюто, което се появява.

Дайте име на вашия Preset. Препоръчвам да въведете същото име, което е на предната страна на предварително зададеното изображение (за да улесните нещата).

Трябва да поставите предварително зададената група в предварително зададена група. По подразбиране тя ще бъде в групата User Presets. Създаването на нова група с името на новата ви колекция ще запази preset-ите от всяка колекция заедно.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВАШИТЕ НОВИ PRESETS

Изберете изображение в мобилното приложение Lightroom, което искате да редактирате. Плъзнете наляво по долните опции, докато видите „Presets“ и кликнете. Ще се отвори с най-скоро използваната от вас предварително зададена колекция. Кликайки името на колекцията, можете да изберете новата, която току-що сте инсталирали.

Разгледайте кой Preset ще стои най-добре на снимката ви.

Насладете се!

P.S. Имайте предвид, въпреки че Presets се създават за широк спектър от снимки, условията при които са снимани вашите кадри са различни и употребата на готовите Presets понякога не дава резултата, показан в примерните файлове. Необходими са допълнителни финни настройки след пролагането на даден Preset, за да изглежда снимката ви перфектно. Най-често се налага промяна на осветеността на снимката(Exposure setting).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up