Site Overlay

Как да снимаме дълга експозиция?

Често се случва вечер да ви захласне уличният пейзаж, цветове, светлини (поне мен със сигурност), искате да направите различна снимка, искате да експериментирате или просто да научите нещо ново… Ако e така, значи със сигурност трябва да опитате да снимате с дълга експозиция. А аз ще се опитам да ви навигирам в това начинание и ще споделя моя скромен опит. А накрая дори ще си позволя да ви задам и предизвикателство по темата. НО първо нека видим…

Какво е дълга експозиция?

Вече съм споделяла какво представлява това в предходна моя статия, но нека отново да обобщим. Най-просто казано, дългата експозиция представлява дълга скорост на затвора (дълго време, в което реално затворът на обектива остава отворен и събира нужната му светлина), която създава размазване при движещи се обекти. Тази техника на снимане може да я използвате най-ефектно при заснемане на пейзажи – водата се размива, следите от фарове на коли се превръщат в светлинни пътеки и т.н.

Може да разгледате примери за такива снимки тук.

Оборудване

Използваме “М” функцията на фотоапарата, за да можем да контролираме и трите ни основни променливи, от които зависи снимката ни – скорост на затвора, бленда и ISO. Ако се чудите те какви са, ТУК може да прочетете малко повече за тях. 

Необходимо оборудване:

 • Фотоапарат / мобилен телефон с възможност за “М” режим на снимане;
 • Статив / алтернативно място от което ще снимате без да се налага да държите фотоапарата;
 • Дистанционен спусък за фотоапарата / самоснимачката също върши чудесна работа, както за апарата, така и за мобилния телефон;
 • Търпение 🙂

В общи линии е това… нищо сложно и нищо натоварващо бюджета. Вече дадох алтернативите на нужното оборудване и вярвам, че от тук насетне остава да ви разкажа повече за настройките, които са ви необходими.

Настройки

Основно правило: Когато правите дълги експозиции, ключът е да държите затвора отворен достатъчно дълго за да постигнете точно желания ефект. Ако държите затвора отворен твърде дълго, ще загубите детайлите на обектите заради всеки източник на светлина, който осветява това, което снимате. Ако е прекалено кратко това време, то снимката ще стане тъмна.

Нека разгледаме различни ситуации, в които да направите страхотната снимка.

Нощен пейзаж – светлинни пътеки

Светлинни пътеки от коли, Варна

За да заснемете ефектите от светлините на колите на пътя, така наречените светлинни пътеки, се нуждаете от скорост на затвора поне 1/15 от секундата, което означава, че трябва да използвате статив. Основно правило при нощната фотография е – имайте търпение и дайте време на снимката да стане зашеметяваща с правилните настройки. 

Примерни настройки: 

 • Скорост на затвора 1/15
 • F 7-11
 • ISO 100

Ако снимката е твърде светла/твърде тъмна, променяйте скоростта на затвора като оставите другите две настройки константи. С няколко пробни снимки и търпение, ще уловите желаният ефект и перфектната снимка!

Снимане на движението на водата

Ефект було или ефект на замазване на водата се получава отново чрез дълга експозиция. В случая обаче имате за задача да откриете правилното време от деня за заснемане на кадъра или правилните настройки, за да получите желаната снимка. Тук уловката е, че няма да снимате през нощта (така поне предполагам 🙂 ) Какво означава това? Няма да имате толкова ниска осветеност. Съществуват два основни варианта…

Заснемане през деня

Бързей в планината, Родопите

На разходка в планината сте и се натъквате на водопад. Не е вечер, не е нощ, слънцето се усмихва между клоните на дърветата и някак не ви дава възможността да използвате вече научените настройки от предната ситуация, за да създадете тази прекрасна снимка. Липсата на ниска осветеност може да се компенсира като се избере място, което предлага дебела сянка и F се затвори максимално (например до f 20). Този похват може да ви даде възможност да намалите скоростта на затвора до поне 1/10, което ще ви “размаже” водата и така ще се пресъздаде движението на водата ефектно. Друг вариант за постигане на ниска осветеност са ND филтрите, които са допълнителен аксесоар, специално създаден за подобни ситуации. При тях има различни степени на затъмнение и съответно може да лавирате с тях и това колко дълго да остане скоростта на затвора отворен. Колкото по-висока цифра ND филтър, толкова по-дълга експозиция, толкова “по-размазано” движение на водата. 

Примерни настройки без филтър:

 • Скорост на затвора поне 1/10
 • F 18-20
 • ISO 100

Ако снимката е твърде светла и все още не можете да постигнете желаният ефект, ви е необходим филтър, който да затъмни цялостната ситуация.

Заснемане при изгрев/залез

Изгрев на плажа

Накратко, използваме сумракът, за да направим своята дълга експозиция. Както сами може да видите, аз лично съм използвала тези часови диапазони за заснемане на морски пейзажи. Тук осветеността е по-ниска и възможностите без ND филтър са по-обширни като настройки. Също така и цветовете са уникални. Забележете, че при изгрев и залез нюансите са тотално различни и двата варианта носят своята неповторима красота на кадъра. 

Примерни настройки:

 • Скорост на затвора 1/20
 • F стойности от 7 до 16
 • ISO 100

Ако снимката е твърде светла/тъмна важи правилото за това да се лавира със скоростта на затвора. Може да изчакате да стане по-тъмно, при снимане на залез или да започнете да снимате по-рано в случай, че сте разпънали статива, за да заснемете изгрев.

#ОстаниВкъщи 

Всички прекрасни примери от преди малко са валидни целогодишно, прекрасни за експерименти и тестове, НО не и точно в този момент. Карантината заради Covid-19 ни лишава от тази възможност точно сега да се позанимаем на воля с този тип фотография, особено сред природата. За това и реших да ви представя вариант за дълга експозиция вкъщи.

Могат да се измислят доста варианти и експерименти, които просто трябва да включват… по-скоро да изключват осветителните тела в домовете ви и да включват въображението ви! Може да използвате всеки източник на светлина, за да рисувате със светлина у вас, използвайки настройки за дълга експозиция. Да правите забавни или впечатляващи кадри! А когато отново пътуваме, излизаме и посещаваме любимите си места отново ще имаме шансът да заснемен онзи пейзаж, който винаги сме искали да хванем в обектива!

Ето малко идеи и от мен…

Мога ли да направя такава снимка с телефона си?

Краткият отговор е Да. Дългият включва и обяснението как 🙂 Важно е да уточня, че телефонът ви трябва да притежава функция за Manual/ Ръчни настройки на камерата, където имате достъп до Скорост на затвора(shutter speed), фокусното разстояние (f point) и ISO. Останалото вече ви го споделих по-горе. Друг алтернативен метод на това да се сдобиете с такава възможност на телефона си, ако не притежавате фотоапарат е да се възползвате от някое от приложенията за iPhone или Android

Бонус съвети

При заснемането на кадри с дълга експозиция има две изключително важни неща освен настройките на фотоапарата/телефона:

 • Устройството, с което снимате да е абсолютно неподвижно докато е отворен Скоростта на затвора. В противен случай снимките ви ще са размазани и това няма да е част от ефекта. Използвайте статив или оставете фотоапарата/телефона на повърхност, която е напълно стабилна. Всяко потрепване би съсипало кадъра.
 • Използвайте самоснимачка – например 2, 5, 10 секунди – натиснете заснимане – така ще избегнете потрепване от самото натискане, което може да провали снимката ви и да я размаже.
 • Мислете за композицията. Тя е от изключително значение за крайният кадър. Мислете за линии, обекти, които искате да включите в снимката си, композирайте я така, че да вдъхновява и да заковава погледа.

Предизвикателство

Помнете – вдъхновението и въображението създават прекрасните кадри, а не техниката и ограниченията, каквито и да са те. Think out of the box, макар че не може да се излиза сега 🙂 

А моето предизвикателство към вас е да се включите със снимки с дълга експозиция, които сте направили докато си стоите вкъщи 🙂 Нека си разнообразим и направим по-красив деня.

Споделените снимки с мен ще кача в блога в специална секция, за да може да видим всеки какво интересно е хванал в обектива и какво го е предизвикало да снима 🙂

Как да споделите снимка?

 • Прибавете директно тук към статията:

[wordpress_file_upload uploadtitle=”Качете ваши снимки” selectbutton=”Избери” uploadbutton=”Качи” successmessage=”Снимката %filename% беше качена успешно! Благодаря :)” errormessage=”Опа, снимката %filename% не беше качена. Моля, опитайте отново!” waitmessage=”Снимката %filename% е в процес и се качва.” postlink=”true”]

 • Изпратете ми на @ValStyleBlog във Facebook
 • Прикачете към email и click Send 🙂 – valentina.getova@gmail.com

Ползотворно снимане и успех! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up