Site Overlay

Пътуване до езерото Комо и Милано (част 2)

И така, както никой в момента не пътува и всеки спазва правилото #StayHomeStaySave, мен не ме свърта и както обещах – разходката продължава от там, където бяхме “поспрели“, за да си починем, там…из прекрасната Италия и чудния Милано…

Квартал Porta Nuova 

Тъй като разходката на Комо не успя да ни отнеме целият ден, а ние обичаме да оползотворяваме времето си, се завърнахме в Милано с идеята да разгледаме бизнес кварталът Порта Нова

Въпреки че се нарича Porta Nuova (на италиански: „нов“), името му е всичко друго, но не ново: всъщност от самото начало кварталът е част от идентичността на града. Тази историческа, преди това индустриална зона, е преобразувана благодарение на важен и сложен план за преустройство, който я е превърнал в най-футуристичния квартал на Милано. Жив, футуристичен квартал с изглед към два от по-традиционните квартали на Милано. Идеално място за опознаване на новата душа на града.

Тази схема за градско съживяване включва няколко международно известни архитектурни фирми, създавайки „добродетелна“ връзка с кварталите Гарибалди и Изола. Едни от най-жизнените и интересни в града. Сърцето на района е големият повдигнат площад, издигнат до ж.п. гара Гарибалди, увенчан от три стъклени небостъргачи, проектирани от Сесар Пели, включително кулата Уникредит, най-високата сграда в Италия. 

От пиаца Гае Ауленти можете да се насладите на уникална гледка към района и силуета на новия град. Тук се намират и сградите Bosco Verticale. Проектът е наречен Bosco Verticale или на английски „Vertical Forest“, защото всяка кула съдържа 900 дървета, 5000 храсталака и 11 000 многогодишни растения, които помагат за смекчаване на смога и производството на кислород. Тези сгради с дървета помагат на градовете, добавяйки повече жилища и инфраструктура, като същевременно подобряват качеството на въздуха. Както всички знаем дърветата и растенията са най-ефективният за абсорбиране на въглероден диоксид.

Навили – каналите на Милано

Денят беше дълъг, но все пак неговият край мислехме да увенчаем с красив залез и то не къде да е, а в Навили. Това е част от Милано, която много смътно напомня на Венеция. В миналото дългите 150 км канали се използвали за напояване, превозване на стоки и хора. Днес от каналите са останали само три, които се използват за разходки, почивка и бягство от забързания град. Тук има много местни жители и малко туристи – истински рай, ако искате като нас да се потопите в атмосферата на Милано. Още повече – по залез. Разходете се по мостчетата, вземете си аперол шпритц или друг любим аперитив и се насладете на спокойствието. Точно така завършихме и ние нашия ден – там, под открито небе и прекрасни последни слънчеви лъчи.

Роматичен коктейл след залез на каналите Навили, Милано

Миланската катедрала или Duomo di Milano

Катедралата в Милано или Duomo di Milano

Символът на града и петата по големина в света катедрала. Величествена, красива, внушителна отвън и приказна отвътре… прилагателните са малко, за да я опишеш. Отделихме ѝ ден, в който да не бързаме, да не препускаме, а просто да се разходим до нея, да я разгледаме отвън, отвътре, както и да се качим горе на терасите ѝ и да се полюбуваме на гледката. Времето беше с нас, топло, слънчево и идеално за пешеходен ден в Милано. 

Важно е да знаете, че билети може да си закупите на място за посещението на катедралата, както разбира се и онлайн ТУК. Този път ние бяхме оставили това да го направим на място. Изберете този вид комбиниран билет, който ще задоволи вашите желания напълно. Ние естествено не държахме на обиколки на музеи и т.н. За това избрахме този, който ще ни разведе основно из катедралата… и не сбъркахме. Единствено мога да посъветвам – ползвайте асансьора за изкачването до терасите на катедралата… стълбите никак не са малко и  нека гледката ви вземе дъха, а не те 🙂 

Имайки достатъчно време, не бързайки за следваща дестинация, както обикновено правим, имахме щастието да се насладим на спокойствието, красотата на архитектурата и нейните чудатости, въпреки многото туристи наоколо. Ако се нагодите така, че да пропускате или изпреварвате тълпите в група, обиколката ви ще бъде разкошна. (Това мисля, че би се отнесло за всяко едно натоварено от туристи място.)

Отделете и достатъчно време не само за самата катедрала, но и на площада пред нея, незнайно как той ще ви завладее и задържи там – Сърцето на Милано. Ако решите може да седнете да изпиете по едно кафе на някое от заведенията разположени около него, разбира се с гледка към катедралата. Там винаги е препълнено, винаги е оживено, но това е и чарът му.

Ето и малко снимкови впечатления, от катедралата, от площада, от наоколо 🙂 … 

Галерията на Виктор Емануил (Galleria Vitorio Emanuele II)

Споменавайки наоколо – не пропускайте Галерията на Виктор Емануил (Galleria Vitorio Emanuele II) –  един от най-старите и престижни търговски центрове в Европа. Височината му достига 47метра, има формата на кръст и свързва две от най-големите забележителности на Милано – Миланската катедрала Il Duomo и операта Ла Скала. 

Лъскави магазини, световни марки и … един бик, около който винаги има скупчване на хора, които се редуват да се въртят на пета. В центъра на галерията са изобразени гербовете на трите столици на кралство Италия – Рим (вълк), Флоренция (лилия), Торино (бик). И да, има поверие – ако човек стъпи с пета върху бика и се завърти три пъти, това ще му донесе късмет. Как да пропуснеш шанса си?! 

След като врътнахме по една пета, както си му е реда, се отправихме към следващата дестинация, която бяхме решили да посетим и да разгледаме.

Парк „Семпионе” (Parco Sempione)

Зелени поляни, фонтани с езеро и спокойни алеи, една прекрасна местност, където може да се разходите сред природата, което искахме и ние. Той се намира в историческия център на града и е в съседство с градините на замъка Сфорца и Арката на мира. 

Вметка: Споменавайки замъкът Сфорца , той също е една прекрасна забележителност, която разгледахме, но тъй като е музей, както се досещате не влязохме. За почитателите обаче мога да спомена, че днес той е музей на изкуството, като в колекцията му се откроява последната скулптура на Микеланджело.

Отделете си време за разходка из спокойните алеи на парк Семпионе, ако времето позволява може да поспрете за малък импровизиран пикник или просто погледайте патетата и лебедите как се къпят в езерото и се чудят дали ще ги нахраните. Като цяло чудесно място за хора като нас, които искат да избягат в зелени пространства дори и в големия град. Препоръчвам!

Ненатовареният и лежерен ден премина неусетно, а ние се донасладихме на Милано с една финална небрежна разходка по улиците и един разкошен залез. Този път го посрещнахме на площада пред катедралата. Съветвам ви, ако имате възможност да го направите и вие, заслужава си.

Милано е чудесен, Милано си заслужава, надявам се и след като бурята на Covid-19  отмине, той отново да бъде същия. Надявам се и тази разходка да се повтори, защото винаги има какво още да се види, да се разгледа,или просто да се припомни разкошното усещане на Италия.

Scroll Up