Site Overlay

Предизвикателство: Снимай в черно-бяло

Като любител фотограф съвсем в началото, скоро след като бях хванала фотоапарат се бях захласнала по черно-белите снимки. Уви, май често се случва на начинаещите. Изглеждат различно от това, което вижда всеки ден окото ни, носят една особена романтика и носталгия в себе си по отминало време, абе класиката си е класика… Като цяло са си прекрасни. НО, тази моя мания бързо отмина след като започнах да експериментирам повече с настройки, да уча за цветовете в самите снимки и като цяло загърбих черно-бялата фотография. От време на време се присещам и тествам окото си за нея, но въпреки това, някак липсва страстта, та реших да отправя едно предизвикателство към себе си – един ден снимки само в черно и бяло. Съответно споделям резултатите и дали научих нещо интересно около снимането (винаги, винаги има какво да се научи!)

Смяна в режим Черно и Бяло

Изправени сте пред два избора:

  1. Настройвате фотоапарата да снима в черно и бяло – като се има предвид, че може би не всеки има тази функция, или пък някои имат много варианти на черно и бялото. Този вариант бих казала, че е подходящ за по-начинаещи;
  2. “Гледате света в черно и бяло” и снимате цветно, след това обработвате в черно-бяло – това може би е една идея по-трудна задача, тъй като една цветна снимка, която е приказна, преминала в черно-бялата гама може тотално да промени своята харизма или дори да я загуби. 

Аз лично като човек, който няма особена страст към черно-бялата фотография избрах да използвам и двата варианта, за да е още по-интересно за мен самата. 

Какво да имаме предвид?

Подбрах няколко основни момента според мен, които трябваше да имам предвид когато снимам през тази седмица. Тъй като вече споменах, че черно-бялата фотография разчита повече на други компоненти от снимката, ето на какво наблегнах да търся, за да създам снимките си:

  • Контраст – тук присъствието на контраст е важно, тъй като при черно-бялата фотография се работи в спектъра от абсолютното черно през всички нюанси на сивото, та чак до искрящо бялото. Та, с контраст постигаме повече в кадъра.
  • Контури, форми, сенки – тук търся абстрактно в нормалното. Какво ще рече това? Ами като се огледам през черно-белия си обектив имам шанса да видя светът около мен различно. Махайки цветовете от една снимка, един от похватите, които може да се използват за да се постигне чудесния кадър е именно присъствието на контури, сенки и форми в кадрите.
  • Текстура – Нещо, което често се забелязва и в цветната фотография според мен, но изобщо не в такава степен. Ако в черно-бялата снимка текстурата липсва, акцентът пада изключително върху заснеманият обект.

Какво се снима в черно и бяло?

Всичко. С малкото допълнение, че всичко включва всичко, което изглежда добре в черно-бял кадър. Портрети, пейзажи, натюрморт, абстракции, къси, дълги експозиции, всичко може да бъде привлекателно, стига да е снимано подходящо. 

Резултатите от моето фото предизвикателство може да разгледате тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up