Site Overlay

Защо смених любимия си Canon?

Да, точно така, смених го. Колкото и да не вярвах, че ще се случи… уви. Промяната дойде от само себе си. През последната година доста попътувахме със съпругът ми (преди Covid-19 да ни лиши от тази възможност) и се оказа, че обемът, тежестта и функционалността на моя Canon 600D вече далеч не са ми удобни. А и да си призная…исках някаква промяна и предизвикателство с нова техника.

Започнах да търся фотоапарат, който да изпълнява няколко основни мои критерии:

  • Да е по-компактен като размери и по възможност по-лек от досегашният ми;
  • Да не правя компромис с по-нисък клас и функционалности – търсех същият тип камера, която да удовлетворява наученото ми за настройки и способности на фотоапаратите като цяло;
  • Разбира се, едно от нещата, което определя и изборът ми беше бюджетът, който бях предопределила за начинанието “смяна на фотоапарат”;
  • Да бъде система, която търпи развитие, както Canon-а ми, т.е. да мога да купувам допълнително оптика и аксесоари.

Идват въпросите, който ще ми зададете – Защо не надгради твоя Canon? Защо не си купиш отново Canon и да се възползваш от досега градената система?(бях ви споделила за един от любимите ми обективи, който бях купила скоро за Canon-a)

След дълго разглеждане, сравняване, тестване, четене и разучаване, стигнах до извода, че Canon-а ми не може да покрият горепосочените ми изисквания и ще се наложи да сменя изцяло фотографската си система. Следващият въпрос беше – с каква? Нямах предпочитания, на пазара има изключителни апарати на всяка марка. 

Изборът

Няма спор в преимуществата на огледално-рефлексните (DSLR) фотоапарати за професионалисти, но иновациите и възможностите, които предоставят вече безогледалните такива са напълно достатъчни. Имайте го предвид ако си търсите нов фотоапарат! А и тепърва ще напредват в развитието си. Вече много професионалисти се обръщат към тях.

Така, че като за начало в избора си се ориентирах към тях – скорост и качество на изображението, без да се налага да нося тежестта на DSLR-a. Както вече казах, всички водещи марки предлагат чудесни апарати – Olympus, Samsung, Sony, Fujiflim, Panasonic, Canon, Nikon – всеки от тях има страхотни предложения. Просто аз търсех подходящото за мен.

След обстоен преглед и дълги размишления над всички възможности на пазара към момента, гледане на много, много видеа с ревюта, аз лично се спрях на възможностите и характеристиките на Sony α6300 със стандартния обектив – 16-50/3.5-5.6 E PZ OSS (SEL-P1650). Той изпълняваше огромна част от критериите ми, впечатли ме с металният си корпус, бързината си, качеството на изображенията. Като цяло зароди се любов и след няколко ходения до различни магазини за фототехника се реших!

Купих го и бях щастлива…НО! Имаше едно “но”, което не ми даваше мира. 

Стартирайки с нова система и базов комплект от техника, а именно стандартен вариообектив 16-50/3.5-5.6 (или т.нар. “китов обектив”), не бях напълно щастлива, защото вече бях свикнала да се възползвам от възможностите на твърдите обективи и да ги използвам пълноценно (на Canon-a ми това са 50mm f1.5 и 24mm f2.8).

Приех стъпката с новата система като ново начало и нещо, което отново трябва да изградя. Та след кратко използване на китовият обектив, който се оказа уникален и разсея притесненията ми, че е просто стандартен, отново се впуснах в издирване на достоен твърд обектив. С него да развихря способности и да експериментирам още повече. 

Няма да се впускам в подробности как го избрах, тъй като критериите, които имах бяха сходни с тези, които бях описала и в предишна статия. 

Крайният ми избор не беше обектив на Sony, а Sigma 30mm F1.4 – прекрасно съотношение цена, качество и възможности. Ако сте пред дилема за избор на нов обектив, не забравяйте да следвате и спазвате първоначалните си изисквания към това, какво бихте искали да снимате с него. Важно е за крайния резултат – оправдаване на очакванията ви и страхотни и вдъхновени кадри! 

Разбира се не винаги всичко може да се предвиди. Минусът, който открих, след като се сдобих с обектива е, че няма възможност да поддържа снимане в серия и това го прави бавен, което е в ущърб на Sony-то. НО! Този факт може да се компенсира с прекрасното боке и цветове, които ме плениха в този обектив. Недостатъкът му се научава да бъде контролиран с опит и майсторство 🙂

Защо ви споделям всичко това?

Като фотограф-аматьор, който основно използва снимането за хоби, бих казала че тази покупка запали отново страстта ми към снимките като цяло, а явно имах нужда от промяната, която направих. Вярвам, че понякога стъпката назад, за да станеш по-добър в нещо и да разкриеш нови хоризонти пред себе си, е най-разумният начин да развиеш нещо, пък било то и хобито си. 

Също така реших да ви споделя и че моят верен приятел Canon 600D остава грижливо прибран в чантата си, заедно с всички свои допълнителни обективи и принадлежности и с радост би се порадвал на нов собственик, който да се възползва от неговите възможности. Така че, ако все пак някой реши да си го прибере вкъщи и да си щрака на воля прекрасни кадри, предоставям и линк към тази възможност:

https://www.olx.bg/ad/canon-600d-3-obektiva-chanta-hoya-filtri-CID632-ID85UR8.html

Ще се радвам някой грижлив стопанин да улавя красиви моменти с него!

И не забравяйте – независимо от техниката, най-важно е вдъхновението. Търсете го всеки ден и навсякъде… понякога и на неподозирани места и в непредвидени ситуации. Снимайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up