Site Overlay

Как да снимаме водна капка?

Опитвали ли сте някога да снимате движеща се вода? Има толкова много начини да направите това. Често в статиите съм намесвала и точно този обект за снимки, но до сега съм го включвала когато стане въпрос за дълга експозиция. Днес съм решила да ви разкрия абсолютно противоположна техника за снимане, за да уловите водата буквално в движение. А именно – как да снимате падаща капка.

🗒️Вметка: Не ви е необходима скъпа техника и инсталации за да създадете шедьовър. Точно това ще се опитам да ви покажа в този туториал.

Основно оборудване

Обещах да е бюджетно, нали така? И в същото време постижимо. Всичко от което се нуждаете е:

  • Камера с ръчен режим „M“, за пълен контрол върху скоростта на затвора и блендата;
  • Статив – поддържа правилната фокусна точка и оставя ръцете ви свободни;
  • Външно осветление –  снимките са много приближени, а необходимата светлина е по-деликатна; Използвм и светкавицата на фотоапарата си.
  • Съд/тава/купа, където можете да налеете вода и да фокусирате на нейната повърхност. *Съвет: По-добре да е бяла или черна съдина, за по-добри цветове и контрасти. Аз лично използвах бял съд.;
  • Торбичка – нещото, което ще бъде източникът на падащите капчици вода;
  • Бял/черен лист/картон – ще се използват като фон. Тук аз използвах черна дъска за рязане 🙂 (колкото и странно да звучи, казах, че ще е с бюджетно, пак да подчертая 🙂 );
  • Тиксо – за да поставите всички неща на място.

Нищо скъпо и в същото време достатъчно за снимането.

Сглобяване на оборудването 

Намерете удобно място с подходяща височина, за да инсталирате камерата си. Важно е когато напълните вода в съдът за целта, повърхността му да се вижда ясно. Също така внимателно подберете как ще сложите торбичката, която трябва да виси над водата, за да ви осигури „танц на водните капки“. Ако още не те си го представили ви предлагам да надзърнете аз как съм сглобила сцената по долу.

Настройки на камерата

Стигнахме до най-деликатния момент – настройките на фотоапарата. Всички усилия и подготовка биха били напразни, ако камерата не е настроена правилно. Ето защо, ще се опитам да ви предоставя реалните настройки за това фото предизвикателството и да успеете без проблем да заснемете желаното:

📷Превключете на ръчен режим „M“

📷Скорост на затвора – настройте го на около 1 / 160с (може и повече). Колкото по-бързо е, толкова по-добре за капката – ще я “замразите” на снимката.

📷Бленда – използвайте от f7 до f11, за да се получи удовлетворяващ DOF (дълбочина на рязкост), аз използвах f9. Трябва да е достатъчно капката да остане на фокус навсякъде, където е уловена (по-близо или по-далеч от водната повърхност).
❗Важна забележка: Най-добре е да използвате макро обектив, но всеки друг може да работи за вас. Аз лично за направата на снимките използвам Sigma 30mm обектив при f9-f10 за най-добри резултати.

📷Говорейки за фокус, едно от най-важните неща за това заснемане на капка вода, е че трябва да работите с ръчен фокус. Няма как в момента на падане автофокусът ви да улови и заснеме. Предварително настройте фокуса да е там, където капват капките и оставете на ръчен фокус;

📷Използването на допълнителна светлина води до настройка на баланса на бялото, не го забравяйте. Насочете светлината правилно и директно към заснеманата площ; не се страхувайте от светкавицата, експериаментирайте с нея.

📷ISO – След като настроите стойностите на F-stop и скоростта на затвора, завъртете ISO на 100 или по-малко. Трябва ви толкова ниско ISO, колкото е възможно.

🍀Бонус трик: За да ви е по-лесно ръчното фокусиране, а не да гоните предполагаемото място на падащите капки ви предлагам да пуснете няколко, да видите къде падат. Слагате малък предмет, та дори и вашият пръст би ви свършил работа и фокусирате върху него. След това оставяте на ръчен фокус. При f9-f11 би следвало полето, което е фокусирано да е достатъчно широко и да обхваща капките.

Екшън!

Остана да снимате, снимате, снимате… Може би няма да се получи от първия, десетия или двадесетия път. Не се отказвайте, малко практика, много щракане и нещата ще си дойдат на фокус. Имайте предвид, че водещия момент кога да снимате е падането на капката, така че следете я и опитвайте да я уловите в различни етапи на нейното падане във водата.

Тук ще ви споделя и моите успешни опити от това фото предизвикателство….

Обработка на кадрите

Чудите се как от лявата снимка, става дясната?

Преди

Не сте очаквали оригиналните ви кадри да изглеждат толкова меко казано семпло и не професионално? СПОКОЙНО! всичко е наред. Просто имате нужда от няколко обработки на кадрите и Воала!

Няколко лесни стъпки за нужните корекции:

  1. Кроп на снимките до желания кадър;
  2. Едит на баланса на бялото;
  3. Поиграйте си с наситеност на цветовете, контраст, детайлност на снимката… а ако Lightroom ви е чужд, но все пак искате да видите как са едитнати снимките в него, може да си изтеглите готовата обработка за тях, или така наречения Preset for Lightroom.

Надявам се да ви е било интересно и лесно! 

А за повече подобни туториали и идеи за снимане, разгледайте ТУК. В случай, че сте изчели всичко, скоро очаквайте нещо ново от мен по темата, няколко проекта се задават… 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up