Site Overlay

3 Вида Празнични Снимки с Коледни Лампички

Коледа наближава и вие вече сте украсили дома си. В тази луда, луда година неминуемо всеки е оценил пространството си, което нарича “Вкъщи” и предполагам е запланувал старателно украсата на същото това пространство. Нека е Коледа, нека е приказка, но днес няма да ви говоря за това, а за 3 начина как да използвате коледните лампички за празничните си снимки.

Имайки предвид малкият си син, който се мъчи да проходи, елхата ми е малка и нависоко. Мисля, че биха ме разбрали майките с малки деца и семействата с котки 🙂 За сметка на това обаче съм извадила целия си арсенал от лампички, които мога да кича и дипля където ми харесва, стига да е на 90см и нагоре от земята. Та, за снимките ще ползвам 2 вида лампички – стандартните и най-обикновени шарени и тези толкова нови и тренди лед лампички, имитиращи светулки, в които се влюбих. 

🎄Вметка: Бих препоръчала обикновените лампички на Кауфланд, които всяка година продават. Едните ми са на 6 или 7 години и не са ме предали до сега. Колкото до тези, които са като светулки – миналата година пробвах тези на Jysk и тази година ми се наложи да си купувам нови…. Може би заради целогодишната употреба, НО да не подценявам и факта, че и изглеждаха да се счупят лесно. Купих си от PEPCO и след като ги отворих и тествах мога да кажа, че на вид са доооста по-надеждни “да ме изкарат някоя и друга година отгоре” 🙂 Да напомня – препоръките ми са от личен опит, не твърдя, че са общовалидни. Да минем на интересната част все пак…

Коледно боке

Мисля, че това би било едно от най-широко разпространените приложения на Коледните лампички. Факт, бокето става изключително цветно, красиво и няма да се лъжем – лесно. За теб, който в момента четеш и се чудиш що е то Боке, с радост мога да споделя ето ТУК. Мисля, че неведнъж съм споделяла снимки с такова боке, но нека отново посъбера част от тях тук. Използвайте го за всичко – интериор, портрети, натюрморт, абе всичко, което му отива да е на такъв фон 🙂

🎄Вметка: Най-яркото и красиво според мен боке, ще постигнете на тъмно и ще снимате при ниска осветеност. 

🎄Вметка две: Колкото по-далеко от обекта, който снимате е фонът от Коледните лампички, толкова по-големи са кръговете на бокето.

“Предно боке”

Интересен превод, но всъщност след като видите примерите, ще разберете, че е от онези добре познати “тренди неща”✨ из социалните мрежи. Често този метод на снимане се използва при портретната фотография. Аз лично с радост го прилагам в ежедневните снимки, там където ми се иска да прибавя към кадъра си “щипка магия”. По-често за този вид снимки използвам лед лампичките като светулки, но не съм се ограничавала до тях и резултатите не са ме разочаровали. Обикновените Коледни лампички могат да дарят снимката ви с повече цвят, закачливост и характер, така че ви препоръчвам да опитате(особено, ако не сте си купували специално от тези светулчици). 

А ето и моите снимки по темата.

Дълга експозиция

Не за първи път пиша за нея и със сигурност не и за последен. Харесвам я, привлича ме с това, че винаги има какво още да изпипаш, да поправиш, да научиш как… та да, и тук дългата експозиция намира своето място – на рафта при Коледните лампички. 

🎄Съветите тук могат да бъдат безброй. Аз избрах да споделя няколко:

  • Винаги използвайте статив или ако нямате такъв, оставяйте фотоапаратът някъде докато снима. Няма как да снимате дълга експозиция на ръка.
  • Използвайте ръчен фокус и изключете автофокуса. Така ще имате контрол върху него дори при липсата на добра осветеност.
  • Изключете стабилизацията на фотоапарата или обектива, ако имат такава.
  • Вече загатнах, но да кажа – снимате при ниска осветеност, за да получите съответните ефекти.
  • Снимайте повече, въпреки, че ви се струва, че сте направили желаните снимки. Едно се вижда на екрана на фотоапарата, друго е на компютъра. За да не останете разочаровани, че все пак не сте уловили тоно това, което сте искали – снимайте, снимайте!📸

Надявам се да съм внесла празнично настроение и да съм разпратила Коледно вдъхновение с тази си статия. А колкото до снимките – всеки от вас може да поекспериментира сега, когато Коледа е още по-сплотен и семеен празник. Ще се радвам на споделен опит, коментари, препоръки и критика.

А скоро, очаквайте и една мало по-различна идея от моя страна, с какво да зарадвате близките си в празничните дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up