Site Overlay

Запознайте се с 24mm f2.8 Oбектив на Canon

Искам да си купя обектив! Тази идея се зароди в главата ми, след като ми омръзна да снимам с китовият обектив 18-55мм на моят Canon 600D. За да изберете правилният обектив, в който да вложите средствата си, е хубаво първо да определите какво искате да снимате с него най-много. Правилният избор на обектив ви дава възможност да разгърнете потенциала на своята креативност след това. За това нека ви представя как аз избрах моят нов обектив – 24мм f2.8, който в последствие нарекох “24мм Щастие”.

Какво искам да мога с новия обектив?

  • Да го използвам всеки ден – ако искате да правите невероятни снимки, трябва да снимате, колкото се може по-често. Опитът е един от най-важните уроци.
  • Да го нося навсякъде – обичам да пътувам с малко багаж – из България и извън нея. Ето защо имам нужда от компактен обектив, който не тежи много и не заема място.
  • Да мога да снимам красиво боке с него (малко повече за това какво е боке може да намерите тук)
  • Да става за почти всеки тип фотография – Много ми се иска да си купя нещо универсално (това разбира се не е възможно, но не ми пречи да го искам)
  • Да е бюджетен – защото не ми се дават няколко хиляди за обектив.

Резултатът

След дълги търсения, проверки и размишления, стигнах до извода че най-добрият обектив, който покрива моите критерии е 24mm f2.8.

Още три положителни неща , които повлияха на моят избор:

  • Цена. Палачинката (както накратко наричат обективите, чиято физическа дължина е по-малка от фоусното му разстояние) са по скоро евтини.
  • Апертура. Максималната диафрагма на 24мм обектив е f / 2.8. Това не е особено впечатляващо за обектив, но го прави по-добър от повечето в този клас. Ако основният ви обектив е китов (18-55мм), със сигурност ще оцените подобрението.
  • Кратко разстояние за фокусиране. “Палачинката може да се фокусира върху обект в рамките на 14 см от камерата. Това наистина е много близо.

Какво означава 24мм обектив?

На фотоапарат с кропнат сензор (като моя – с кроп фактор 1.6), 24-милиметровият обектив се превръща в 38-милиметров обектив, а обективът от 24 мм функционира като 52-милиметров. С други думи, 24-милиметровият обектив е чудесен за почти всеки вид фотография, дори за правене на добри портрети без изкривяване, създадено от по-къси фокусни разстояния.

За какво е подходящ 24мм обективът?

Естествено възниква този въпрос. По-долу съм се постарала да ви дам нагледна представа за това как се справя “палачинката” в различните ситуации. Така сами ще можете да прецените какво приложение може да й намерите във вашата фотография.

Хората в контекста на заобикалящата ги среда.

Снимки от вашето ежендевие

Пейзажи и стрийт фотография

Снимки от близо

След като видяхте какво може да направите със симпатичния обектив 28mm f2.8, оставям на вас да решите дали той е това, което търсите. Не забравяйте, че техниката е само средство да реализирате своите вдъхновения и креативност. Останалото е във вашето въображение.

Още интересни неща, свързани с фотографията може да намерите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up