Site Overlay

Пътуване до Виена (Част I)

Отново изваждаме удобните обувки и потегляме. Този път решихме да разгледаме австрийската столица – Виена. Прекрасна архитектура, спокойно, мащабно, красиво и  различно. Комбинацията между величествени дворци и очарователни паркове, превръща Виена в една доста желана и посещавана дестинация. Въпреки това остава спокойна, приятна и не-пренаселена европейска столица. Може би впечатлението ми че не прелива с туристи е че успяхме да я посетим средата на септемрви. Да, всеки си представя Виена по Коледа, Коледни базари, сладки … уви, не това беше в моята глава. По скоро исках да разгледам архитектурата, да видя най-добрият град за живеене за последната година и да се насладя на възможно по-хубаво време (просто не обичам студ).

Транспорт

Дестинацията е изключително удобна с директен полет от Варна. Каца се на Международно летище Виена (VIE), което се намира на 18 км югоизточно от центъра на града. Толкова с фактите! Транспортът от летището не е трудно да се хване и да стигнете до коя да е точка до Виена. Мрежата на метрото и влаковете е изключително развита, има толкова много прикачвания и смени, които улесняват движението ви в различни посоки. За объркан човек като мен, това си беше истинско предизвикателство. Въпреки всичко, вярвам че в рая на пътуването най-накрая успях да разбера как да си купя правилния билет, за където пътувам. Хубаво е да знаете:

  • Железопътния транспорт е разделен на U-bahn (метро) и S-bahn (влакове)
  • Мотрисите на метрото се движат на 3-5 минути
  • Влаковете са много използван транспорт, от летището спокойно може да се придвижите S7 до центъра и от там да се прикачите за която част на града ви е необходимо да отидете за хотела си
  • Най-изгодна е седмичната карта – струва €14 и важи за всякакъв вид транспорт. Внимавайте кога я активирате, понеже валидността и е само до Неделя, 23:59ч същата седмица. Ако желаете по-кратък срок на карта за градския транспорт – има: 24ч, 48ч, 72ч.
  • Купувайте си билети от информационните будки на OBB(Виенското БДЖ), защото така билетът ви до летището няма да е €3,60, понеже вече имате карта за градски транспорт. Ще е €1,80 и ще платите само за извънградската част от пътуването;
  • Казаха ни че проверяващите в градският транспорт са строги и справедливи, не пътувайте гратис. (Въпреки, че ние така и не засякохме някой да ни провери билетите)

Толкова за придвижването, ред е и на настаняването.

Хотел

Бюджетно място за отсядане, удобен транспорт, пешеходно разстояние до центъра – основните критерии, по които избрахме хотелчето, в което се настанихме. Точно срещу гарата, от която дойдохме от летището и която щяхме да позлваме отново за да се приберем – идеално, не обичам разнасянето на тежки багажи на гръб дълго време.

Хотелът не бе нещо особено, не се възползвахме и от закуската. Хубавото беше, че стаята гледаше към вътрешен двор и беше тихо, лошото – че беше на последен етаж и имахме прозорец на тавана… но защо пък лошо, реално си беше даже романтино. За целта и средствата – чудесен вариант да разгледаме Виена.

Vienna Pass

Що е то? Ще обикаляте ли много музеи, галерии и всякакъв тип забелетижелности, които имат вход? Възпозлвайте се от възможността да си купите Vienna Pass. Имайте предвид че цените на музеите варират между €15 и €25.

Хубаво е да знаете:

  • Най-добрите забележителности във Виена са безплатни с Виена PASS
  • Бързо влизане и не чакате на опаши за да посетите забележителностите на Виена
  • Безплатна обиколка с автобус – HOP ON HOP OFF.(Симпатични двуетажни автобуси, които предоставят мързелива обиколка на всички най-посещавани места във Виена.)
  • Имате право да избирате за колко време да важи Vienna Pass – 1, 2, 3 или 6 дни, като съответните цени може да видите тук.

Важните неща, които са полезни вече ги споменахме и обсъдихме. Ред е на забележителностите, които посетих и успяха да вземат дъха ми. Очаквайте втора част от пътуването!

За повече дестинации и преживявания, посетете ‘Пътувния‘.

Scroll Up