Site Overlay

Как да Снимаме с “Боке” Ефект?

Не е необходимо да си експерт или да си изкарал курсове за фотография, за да можеш да научиш някои от основните понятия и техники за правенето на красиви и ефектни снимки. Технологиите в момента дават в ръцете ни изключителни възможности, които често са на един клик разстояние, за да се научим да ги използваме. В следващите редове ще ви представя една от най-разпространените и най-желани техники за снимане. А именно – заснемането с “боке” ефект.

Какво е “Боке”?

Най-бързо обяснение на “боке”(bokeh) e естетическо размазване в извънфокусните части на изображението или иначе казано умишлено размиване на фонът на вашата снимка. Самото название идва от японският език – け け или ボ ケ и само по себе си означава размазване.

Употреба на Боке Ефект

Използването на тази техника е изключително популярно, поради фактът, че снимките с него са много приятни за окото. Основно портретната фотография се възползва от предимствата му. Както обаче и сами можем да забележим из социалните мрежи, тази техника на снимане е придобила огромна популярност за всякакъв тип фотография.

Приложимостта на боке-то е неограничена – от това да снимате портрет, натюрморт, домашният си любимец, есенно листо, готово да падне от дървото или цвете насред поляната. Цялостната идея е обектът на снимката да изпъква на замъгленият фон.

С какво мога да снимам Боке?

Вече стана ясно какво е и за какво се използва тази техника, най-вероятно сте я използвали многократно дори и със смартфонът си, но не сте знаели как се нарича.

Важно за истински красивото боке са техническите характеристики на вашите обективи. Накратко: отворената бленда е с плитка дълбочина на фокус, което позволява по-голяма част от обектите в кадъра да са извън полето на фокус и съответно повече от тези обекти да се превърнат в боке форми. С други думи използвайте светлосилни обктиви, а не китовият си такъв 18-55мм, който може да направи този ефект, но няма да е впечатляващ.

Примери за светлосилни обективи са тези с бленда от f/2, f/1.8 или f/1.4. Лично аз често използвам бюджетният Canon 50mm f1.8, който за цената се представя прекрасно. Смятам че прилично боке може да се получи и с 24мм f2.8 на Canon.

Как да снимам?

Няма нищо сложно, просто фоусирате на обектът, който желаете да изпъкне и избирате подходящ фон, който при замъгляване ще даде най-добрият желан кадър. Съобразете се с цветовете, яркостта, като и с отдалечеността на фона. Не ставяйте желанието за размазване на фонът да е единственото нещо, което ви води. Композирайте снимката си, това ще я направи уникална и красива. Всичко от тук нататък за получаването на прекрасни снимки е във вашите ръце и въображение… буквално.

Ето и няколко мои примера за различни видове боке ефект. Надявам се да ви донесат вдъхновение за ваши собствени шедьоври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up