Site Overlay

Съвети при Пътуване до Рим

Винаги е вълнуващо, когато нещо си го искал и очаквал и ето на … случи се, най-накрая стегнахме багажа за една толкова желана дестинация, която за първи път ме отведе извън страната. Не коя да е дестинация, а Рим и… дали всички пътища водят до Рим, честно казано се съмнявам, но със сигурност всички пътища, които са в Рим са прекрасни.

Като човек, който обича да планира и предначертава, исках да предвидя всичко, което може да се случи, види, заснеме и изживее. Както сами се досещате това не беше много разумно искане и реалистично начинание, но ентусиазмът за предстоящата 4-дневна екскурзия в този толкова романтичен Европейски град ми завихри сетивата и исках всичко да е перфектно. Търсенето на самолетни билети оставих на моят другар по пътуване и в живота, но това не беше единственото трудно…намирането на приятно местенце за отсядане се оказа нелека задача.

Намиране на място за отсядане

В Рим хората явно обичат баните да са споделени и да, трябва да си платите повече, ако искате да се насладите на частна баня дори в случаите, когато отсядате в хотел, а не хостел. След дълго търсене, с нормален бюджет, за щастие открихме перфектното място със страхотните домакини и очудващото за мен беше,че се оказа airbnb. С голямо удоволствие споделям това местенце – стаите бяха чисти, общите помещения винаги заредени с продукти за хапване и пиене, отново да подчертая чисто и много уютно. С удоволствие бих отседнала пак там!

След намирането на идеалното място за почивка измежду изморителните туристически обиколки на града, дойде ред и на това как ще организираме разглеждането и на самите забележителности.

Трябва ли ми Roma Pass карта?

Решихме да разпитаме, приятели, които вече бяха ходили. Разбира се всеки сподели нещо различно, накрая стигнахме до извода, че за пътуване като нашето, което мога да нарека беше с разумен бюджет, картите Roma Pass се оказаха перфектното решение. Ако имате намерение да обикаляте поне 2 дни и да посетите  основните забележителности на Рим, а именно – Колизеумът и Музеят Капитолия (Ватикана не се включва в този pass), си вземте карта за 72 часа. Имайте предвид, че притежаването на Roma pass наистина ви спестява часове чакане на опашки – особено що става дума за Колизеумът – skip the line не е просто мираж. Единственото място, на което Roma Pass уж не ни вкара директно и трябваше да чакаме на километрична опашка, беше Форумът.

Бърз съвет: Това, че някой на входа ви казва, че няма друг вход, не означава че трябва да му вярвате. Просто знайте, че Форумът има няколо входа и единственото, което трябва да направите е да обиколите около стените и да потърсите другите места за влизане. Не би ви отнело повече от 15 мин ходене. Ние за толкова открихме друг вход, на който имаше 10тина човека и влязохме за 30 секунди.

Друго прекрасно предимство на картите Roma Pass е, че транспортът е абсолютно безплатен и няма какво да му мислите за придвижването из Рим. Само имайте предвид, че това не включва превоз от и до летището – билети за тези пътувания ще трябва да си закупите от павильон, където продават билети или просто използвайте автоматите за билети като посочите начална и крайна спирка на своето пътуване.

Вметката относно Ватикана предполагам вече ви е направила впечатление. Нека уточня и за това как става закупуването на билетите. Има официален сайт, на който може да посочите дата и час за посещението си и следвайки стъпите да закупите билет. Горещо го препоръчвам, тъй като опашките пред входа се вият поне 2 пресечки … а ако имате закупен онлайн билет с точен час просто минавате покрай тези опашки и влизате директно.

Нека обобщим нужното за едно безпроблемно 4-дневно посещение на Рим:

  • Самолетни
  • Място, където да
  • Предвидена карта Roma Pass, за обиколка на основни zабележителности
  • Закупени билети за Ватикана

Допълнителни препоръки за пътуването

  • Направете си здравни застраховки или ако сте Европеец вземете Европейските си здравни карти;
  • Изберете предвидливо и умно времето на престоя си в Рим, тъй като не сте единствените, които са решили че искат да видят тази световна столица за туристи и в силният сезон(основно лятото) Рим е гъмжащ от хора и тълпи. Това може да помрачи иначе добре подготвеното и планирано пътуване и разглеждане на забележителности.

П.С. Ние се възползвахме от прекрасното и не много горещо време през Май месец, когато нямаше много туристи и сезонът не беше започнал. В същото време метеорологичните условия бяха прекрасни за дългите разходки под открито небе. Препоръчвам!

Основните компоненти на пътуването са налични … остава да предвидите багажа си. Не забравяйте удобните обувки, дъждобран, слънцезащитен крем и слънчеви очила. О, разбира се и изготвянето на маршрутите из улиците на Рим, за да го обиколите.

Повече информация за примерни маршрути за знайни и незнайни кътчета в Рим, очаквайте в следващият ми пост.


Scroll Up