Site Overlay

Как да правим по-добри снимки?

Основни настройки на фотоапарата, които любител фотограф е хубаво да научи, за да ги използва пълноценно и да прави по-добри снимки. 

Разглеждайки социалните мрежи всеки от нас попада на уникални кадри и си казва – искам и аз да направя такава снимка, хваща телефона или фотоапарата си и …щрак. Уви, не винаги нашите очаквания се оправдават с крайният резултат. Кое е различното? Как е снимано? Нали е същият пейзаж, вид портрет или храна… Защо не изглежда както е на снимката, която видях?! Може би е фотошоп! Да… винаги е фотошоп, за да изглежда добре! 

Не мога да ви опиша колко пъти тази сцена се е разигравала в съзнанието ми и ме е тормозела. Под секрет – все още не съм седнала да науча фотошоп. За сметка на това, седнах да науча малко повече за самото снимане – техники, трикове, основни принципи и похвати. Дали ги научих? Не, защото винаги има нещо, което може да се научи и надгради. Дали научих нещо? Да, фотографията е изкуство и като всяко такова да разчитате на творчеството си без да имате техническата подготовка е като да отидете на състезание по спортни танци, но през живота си да не сте ходили на уроци. Поне според мен … 🙂 

Тази статия реших да я напиша по молба на мои близки хора, които с радост биха прочели малко повече за основните настройки на фотоапарата. (Със сигурност няма да съм ги описала професионално, но се надявам поне да е полезно.)

Бленда. Дълбочина на рязкост. Скорост на затвор. ISO. 

Нека разгледаме тези основни за мен понятия, които биха променили и подобрили вашите снимки, когато ги овладеете и започнете да ги настройвате по ваш вкус, а не както автоматичният режим реши.

Бленда.

Бленда (или още Апертура, Отвор – Аperture, f-stop) – това може да е една от най-лесните, но и от най-объркващите настройки. По своята същност, отворът изразява колко голяма е ‘дупката’ в обектива, през която влиза светлината. Колкото по-малка е дупката, толкова по-малко светлина е позволена, колкото е по-голяма, толкова повече светлина преминава.

Това, което често обърква хората, е системата за измерване: колкото по-малък е номерът, толкова по-голяма е дупката. Така f / 1.4 е по-голям отвор от f / 4, f / 5.6, f / 8, f / 11 и така нататък. Обективите с широка максимална бленда (като например Sigma 30mm  f / 1.4) се считат за “бързи”, което означава, че са в състояние да позволяват повече светлина.

Отворът отговаря не само за количеството светлина, която преминава през него, но и за рязкостта на изображението – колко ‘остро’ ще е това, което всъщност е на фокус на снимката ни. Споменавайки това, неминуемо преминаваме към следващото понятие – Дълбочина на рязкост.

Green grass in the morning.
Снимката е направена с f / 2.8

Дълбочина на рязкост.

Както стана ясно, отворът(блендата) контролира дълбочината на рязкост (depth of field – DoF). Обективът, когато е отворен широко, например f / 1.4, ще има по-малко DoF, отколкото когато същият обектив е настроен на f / 11. Казано накратко, ако снимате с малък f-stop, получавате онзи размазан ефект зад обекта, върху който сте фокусирали, но ако снимате пейзаж например и искате целият кадър да е на фокус, трябва да увеличите стойността на f-stop. 

Отворът, или т.нар. Бленда пряко влияе не само на DoF, но и на скоростта на затвора. 

Скорост на затвора.

Времето, през което сензорът на фотоапарата е изложен на светлина, е скоростта на затвора. Дългата скорост на затвора ще създаде размазване при движещи се обекти. Най-често тази техника се използва при заснемане на пейзажи – водата се размива, следите от фарове на коли се превръщат в светлинни пътеки. 

Късите или т.нар. бързи скорости на затвора имат ефект на спиране на движението. Използвайте скорост на затвора от 1 / 2000 от секундата и движението на кола или велосипедист ще бъде ‘замразено’ в снимката. Най-бързите кадри обикновено се правят при заснемане на спорт, дива природа, животни, репортажи т.н.

Ето и как отворът (блендата) си взаимодейства със скоростта на затвора: Голям f-stop (например f / 8, f /11) ще изисква от вас да използвате по-дълга скорост на затвора, за да постигнете правилно осветяване на вашият кадър. И обратното – по-ниският f-stop, ще ви позволи да използвате висока скорост на затвора. 

Тези две променливи (бленда и скорост на затвора) са изключително взаимосвързани, няма как да ги избегнете, така че е по-добре да ги опознаете хубаво, за да може да ги контролирате правилно.

Използването на затвора трябва да включи и вашето въображение, за да създадете добър образ. Помислете за крайното изображение, което искате да създадете. Искате ли да има замъгляване от движението, или предпочитате снимката да е кристално ‘остра’? Искате ли да спрете или да предадете чувството за движение? Помислете, експериментирайте и решете скоростта на затвора.

ISO.

Това пък какво е?! Простичко казано, ISO представлява мярка за чувствителността на цифровия сензор на фотоапарата към светлината. 

Практически как се прилага?! Колкото по-ниска е цифрата(напр. ISO 100), толкова по-ниска е чувствителността, колкото по-голяма е цифрата(напр. ISO 6400), толкова по-чувствителен става сензорът. Ако снимате в условия на слаба осветеност, например слаба осветена стая или тъмна вечер, настройката ISO от 100 няма да ви е от полза и ще се наложи да увеличите чувствителността на сензора към светлината, за да улови дори и малкото от нея. Тоест ще трябва да вдигнете ISO стойността. 

Нещо което е хубаво да знаете: Високите ISO стойности често създават цифров шум на изображението и то става на гранули. Степента, в която ще се повлияе качеството на изображението от високото ISO строго зависи от сензорът на вашият фотоапарат. Тенденцията е новите камери да позволяват  да се снима на високо ISO, без появата на ‘шум’ в снимките. Но дори и да се появи, защо да не превърнем дефектът в ефект? 🙂

Заключение

Това са основните понятия и настройки според мен, с които всеки любител фотограф трябва да се запознае, за да почне да манипулира своите кадри и да може да улавя моментите, такива каквито си ги представя. 

Разбира се, има много тънкости, много техники и похвати, и безброй снимки опит, преди да постигнеш резултатът, който искаш да видиш накрая. Важното е да снимаш! Надявам се да съм била полезна по някакъв начин с информацията и ако има допълнителни желания за подобни статии, с радост ще се постарая да пиша още, за това, което съм научила за Фотографията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up